Pakowanie produktów spożywczych to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim bezpieczeństwa, trwałości i spełniania norm sanitarno-higienicznych. W Polsce rynek opakowań dla żywności rośnie dynamicznie – w 2023 roku jego wartość przekroczyła 50 miliardów złotych, a prognozy wskazują dalszy wzrost. Konsumenci stawiają na jakość, ekologiczne rozwiązania i funkcjonalność opakowań, co wymusza innowacje w branży.

Jakie materiały do ochrony w transporcie sprawdzają się najlepiej w branży spożywczej?

Dobór odpowiedniego opakowania zależy od rodzaju produktu, jego trwałości i warunków przechowywania.

Oto najpopularniejsze rozwiązania:

SIatka do paletowania - ochrona i dostęp powietrza

  • DLA KOGO?

Firmy transportujące produkty wymagające dostępu do powietrza jak warzywa i owoce.

  • ZALETY
  • Materiał umożliwia zamrażanie opakowanych produktów.
  • Świetnie sprawdza się również w chłodniach.
  • Unikalna konstrukcja siatki ułatwia proces odmrażania, osuszania i odparowywania wilgoci.
  • Towary pozostają suche i nie ulegają przegrzewaniu czy duszeniu.
  • Eliminuje ryzyko kondensacji pary wodnej, gromadzenia się wilgoci i rozwoju pleśni

Folia bąbelkowa i pianka polietylenowa

  • DLA KOGO?

Firmy sprzedające produkty pakowane w szkło - zupy, soki, sosy.

  • ZALETY
  • Chronią przed stłuczeniami powstałymi w wyniku wstrząsów i uderzeń (idealne do pakowania jajek, słoików, szklanych butelek).
  • Zapobiegają nagłym zmianom temperatury (zarówno pianka jak i folia świetnie trzyma temperaturę).
  • Działają jako bariera przed wilgocią i zanieczyszczeniami.
  • wodoodporne, dzięki czemu ewentualne zniszczenia nie spowodują pobrudzenia/zamoczenia innych produktów.
  • Wykorzystywane jako warstwa oddzielająca produkty w opakowaniach zbiorczych.
  • Arkusze pianki polietylenowej świetnie sprawdzają się jako podkład pod produkty na palecie - chronią produkty przed zamoczeniem i zawilgoceniem.
  • Folia bąbelkowa jest bardzo skutecznym wypełniaczem wolnych przestrzeni w paczkach (szczególnie folia FILL&WRAP z dużym bąblem, która dzięki 3 razy większym bąblom zwiększa efektywność wypełniania).

ZAMAWIAJ NA WYMIAR!

Kontaktując się z Twoim opiekunem, możesz uzyskać indywidualną wycenę produktów na wymiar. Jeśli zatem nie znalazłeś/aś produktu o wymiarach odpowiednich dla Twoich produktów - skontaktuj się z nami!

Folia stretch i termokurczliwa

  • DLA KOGO?

Przemysł mięsny, nabiałowy, piekarniczy.

  • ZALETY
  • Zapewnia stabilizację towaru na paletach.
  • Chroni przed wilgocią i zanieczyszczeniami.
  • Możliwość stosowania folii ekologicznej (np. biodegradowalnej LDPE).

Tektura falista i opakowania kartonowe – ekoalternatywa

  • DLA KOGO?

Przemysł przetwórczy, piekarnie, dostawcy ekologicznej żywności.

  • ZALETY
  • W pełni nadaje się do recyklingu, spełniając wymogi zrównoważonego pakowania
  • Dobra izolacja termiczna.
  • Opcja personalizacji nadruków.
  • Świetnie sprawdzi się w formie przekładek między warstwami produktów na paletach, zapobiegając przemieszczaniu się towaru.
  • Pomaga w stabilizacji delikatnych produktów (np. słoików, butelek, jajek).

Dane z rynku

80% konsumentów deklaruje, że wybiera produkty w opakowaniach ekologicznych, jeśli cena jest zbliżona do standardowych rozwiązań.

Worki foliowe i papierowe – dla surowców sypkich

  • DLA KOGO?

Producenci i dystrybutorzy mąki, cukru, kawy, przypraw etc.

  • ZALETY
  • Chronią przed wilgocią.
  • Możliwość zastosowania worków z warstwą kleju, aby zniwelować konieczność używania taśmy.

Taśmy bandujące - wzmocnienie dla cieżkich przesyłek

  • DLA KOGO?

Producenci i dystrybutorzy mąki, cukru, kawy, etc.

  • ZALETY
  • Stabilizują produkty na paletach.
  • Stanowią dodatkowe zabezpieczenie w transporcie produktów ciężkich lub opakowań zbiorczych.

Kartony - estetyczne, ekologiczne

  • DLA KOGO?

Sprzedawcy detaliczni produktów spożywczych np. e-commerce'y.

  • ZALETY
  • Zapewniają wysoką estetykę dostarczanego towaru
  • Rozwiązanie ekologiczne (czego coraz częściej oczekują konsumenci)
  • Doskonałe jako opakowania zbiorcze do transportu do dystrybutorów

MOŻLIWOŚĆ PERSONALIZACJI

W PakujTo kontaktując się ze swoim opiekunem, możesz wycenić kartony personalizowane np. z nadrukowanym logo, w konkretnej kolorystyce i niestandardowych wymiarach.

Jak optymalizować proces pakowania produktów spożywczych?

1. Zmniejszenie liczby warstw opakowań

Wielu naszych klientów zaoszczędziło sporo na materiałach opakowaniowych, przechodząc przez skrupulatną analizę systemu pakowania - rodzaju stosowanych produktów, ich wytrzymałości oraz ilości.

Nierzadko okazywało się, że klient, który stosował dwa materiały do zabezpieczenia produktów np. tekturę falistą i folię LDPE, zaoszczędził, zamieniając te produkty na jeden - w tym przypadku na laminat.

Poziom ochrony produktów pozostał bez zmian, ale klient zyskał:

  • pakowanie jednorodne pod względem recyklingu,
  • mniej materiałów do magazynowania, 
  • przyspieszenie procesu pakowania,
  • niższy koszt wykorzystywanych materiałów.

Z doświadczenia wiemy, że niemal w każdej firmie jest potencjał optymalizacji. Jeśli chcesz skorzystać z doświadczenia i wiedzy naszych doradców - skontaktuj się ze swoim opiekunem. Może on odwiedzić Cię w Twojej firmie i po przyjrzeniu się stosowanemu procesowi pakowania, zaproponować modyfikacje przyspieszające pracę w magazynie i zmniejszające koszty.

2. Zmiana formy opakowania

Każdego dnia Twoi pracownicy owijają setki produktów w folię bąbelkową lub w piankę polietylenową? A czy masz pewność, że używają tyle materiału, ile trzeba, a nie dużo więcej?

Oddając pracownikowi w ilości pobieranego materiału opakowaniowego, narażasz się na starty. Jeden pracownik może owinąć produkt 2 razy, inny uzna, że warto owinąć go 4 razy. Tym samym może dochodzić do overpackagingu i marnotrawstwa materiałów opakowaniowych.

Rozwiązaniem jest zakup materiału w formie konfekcji ?

  • Woreczki z folii bąbelkowej lub pianki polietylenowej świetnie sprawdzą się w Twojej firmie, gdy Twoje produkty (lub ich część) są podobnych wymiarów (aby nie zamawiać kilkunastu czy kilkudziesięciu rozmiarów woreczków). Sprawiają one, że produkt wystarczy wsunąć do woreczka, co przyspiesza pakowanie. Gdy postanowisz na opcję z paskiem kleju - zniwelujesz konieczność użycia taśmy klejącej, co znów skraca proces pakowania. A co najważniejsze - gdy postawisz na woreczki będziesz mieć pewność, że każdy pracownik pobiera tyle samo materiału do zapakowania produktu!
  • Arkusze z pianki polietylenowej - to gotowe na wymiar kawałki pianki pe, które dostarczane są do Ciebie w paczce. Ułatwiają one pobieranie materiału (niepotrzebne są nożyczki do jego odcinania), standaryzują również zużycie materiału. Jesli potrzebujesz arkuszy o niestandardowych wymiarach - skontaktuj się z Twoim opiekunem. Przygotuje dla Ciebie indywidualną wycenę.
  • Rolka z perforacją - zarówno folię bąbelkową jak i piankę polietylenową możesz zamówić z wprowadzonymi na nią w określonych odstępach perforacją. Dzięki temu do oderwania ustalonej wielkości materiału nie są potrzebne nożyczki. Standaryzujesz w ten sposób ilość pobieranego materiału i przyspieszasz proces pakowania. Ten materiał możesz zamówić u Twojego opiekuna indywidualnie.
  • Rękawy z folii bąbelkowej - to forma przypominająca rękaw odcięty od bluzy - ma otworyz dwóch stron i jest nawinięta na rolkę. Stąd długość rękawu możesz dostosować do swoich potrzeb, jednocześnie standaryzując w pewnym stopniu pobór materiału przez określony wymiar (szerokość). To świetny sposób na pakowanie produktów o tej samej wysokości, ale różnej długości.
  • Półrękawy z folii bąbelkowej - to rękaw rozcięty z jednej strony i nawiniety na rolkę. Zamawiany przez klientów, którzy potrzebują dużej wielkości odcinków materiału - półrękaw po rozwinięciu dwukrotnie zwiększa wielkość materiału względem szerokości rolki. 

3. Zakup materiałów na wymiar

Jeśli zamawiasz produkty do pakowania o standardowych, dostępnych od ręki wymiarach, a pracownicy magazynowi potrzebują faktycznie mniejszych wymiarów materiału i np. odcinają 10 cm od każdego kawałka folii bąbelkowej, to tracisz pieniądze każdego dnia. Raz - na kupionym produkcie, dwa - na utylizacji odpadów.

W takiej sytuacji warto sprawdzić, czy bardziej ekonomiczną i ekologiczną alternatywą nie będzie zamawianie produktu na wymiar, bezpośrednio od producenta.

4. Zredukowanie ilości odpadów

Im więcej odpadów generuje wykorzystywanie materiałów opakowaniowych, tym większe koszty ponosisz za ich utylizację. Możesz jednak zamienić część z nich na alternatywne rozwiązania, które problem eliminują.

Przykładem jest bezgilzowa folia stretch.

Posiada te same właściwości, co klasyczna folia stretch z gilzą - może być wykorzystywana zarówno przy stretchowaniu ręcznym jak i maszynowym, ale niweluje problem magazynowania i utylizacji gilz.

To rozwiązanie ekologiczne i ekonomiczne. 

Dodatkowo wiesz, ile materiału kupujesz - waga rolki to faktyczna waga kupionego materiału!

Folia stretch ręczna czarna 3kg 50cm (23mic) Bez Gilzy Folia stretch ręczna czarna 3kg 50cm (23mic) Bez Gilzy
  • Nowość

Podsumowanie

Rynek opakowań spożywczych w Polsce i na świecie dynamicznie się rozwija. Obserwuje się rosnące znaczenie zrównoważonego rozwoju, innowacyjnych technologii i personalizacji. Folia bąbelkowa, pianka polietylenowa i tektura falista to popularne materiały opakowaniowe w branży spożywczej, które znajdują szerokie zastosowanie. Ważne jest, aby wybierać opakowania, które są nie tylko funkcjonalne i estetyczne, ale również ekologiczne i bezpieczne dla konsumentów.