- Opakowania spożywcze
Pojemniki finger food – 50 pucharków do monoporcji 120ml
28.75 zł z VATPlastikowy, przezroczysty poje…
Opakowania spożywcze dla cateringu
Ich głównym zadaniem jest przechowywanie żywności. Służą jako kapsuły transportowe w procesie od powstania do konsumpcji. Są obecne na każdym etapie produkcji spożywczej.
Worki do zgrzewarek próżniowych
Worki moletowane foliowe na żywność, znane też jako torebki radełkowane lub wytłaczane, to rodzaj worków do pakowania próżniowego, które mają teksturowaną powierzchnię po jednej lub obu stronach. Zaprojektowane są tak, aby stworzyć silniejsze uszczelnienie próżniowe niż folia o gładkiej powierzchni, co pomaga w utrzymaniu świeżości przez dłuższy czas.
- Lepsze odprowadzanie powietrza: Teksturowana powierzchnia torebek radełkowanych tworzy małe kanały lub rowki, które pomagają usunąć więcej powietrza z torebki podczas procesu odsysania i zgrzewania próżniowego. Oznacza to, że w worku jest mniej tlenu, co spowolnia rozwój bakterii i innych mikroorganizmów powodujących psucie się żywności.
- Poprawiona wytrzymałość zgrzewu: Teksturowana powierzchnia pomaga w uzyskaniu silniejszego zgrzewu poprzez zwiększenie powierzchni między torebką a listwą zgrzewającą. Mocniejszy zgrzew zapobiega wyciekom lub przebiciom w torbie, które zagrażają bezpieczeństwu żywności w środku.
- Wszechstronność: worki radełkowane mogą być używane do szerokiej gamy produktów spożywczych, w tym produktów suchych, mokrych i płynów. Są również kompatybilne z większością typów pakowarek próżniowych, dzięki czemu są wygodną i wszechstronną opcją do użytku domowego i komercyjnego.
- Ekonomiczne: worki moletowane są często tańsze niż inne rodzaje worków do pakowania próżniowego, jak choćby te wykonane z nylonu lub innych materiałów. Czyni je to najbardziej opłacalną opcją konserwowania żywności.
Rękaw foliowy
Rękawy foliowe są zwykle używane w połączeniu z maszyną do pakowania próżniowego, która usuwa powietrze z torby i tworzy uszczelnienie próżniowe. Materiał foliowy zastosowany w tych torebkach bardzo skutecznie blokuje dostęp powietrza i wilgoci, dzięki czemu idealnie nadaje się do długotrwałego przechowywania artykułów spożywczych.
Jedną z zalet stosowania rękawów foliowych do pakowania próżniowego jest to, że można je stosować do szerokiej gamy produktów spożywczych, w tym produktów suchych, mokrych, a nawet płynów. To czyni je wszechstronną opcją przechowywania żywności, ponieważ można ich używać do wszystkiego, od suszonych ziół i przypraw po zupy i gulasze.
Kolejną zaletą stosowania rękawów foliowych do pakowania próżniowego jest to, że są one często trwalsze niż inne rodzaje woreczków spożywczych, które mogą być podatne na przebicia lub rozdarcia. Rękawy foliowe są na ogół grubsze i bardziej odporne na uszkodzenia, przez co żywność pozostaje świeża i chroniona na dłużej.
Folia aluminiowa
Folia spożywcza jest również jednym z zastosowań folii stretch, którą można u nas nabyć. Standardowo produkuje się ją jednak w mniejszych, bardziej poręcznych w domowej kuchni rolkach.
Folia aluminiowa jest powszechnie stosowana do konserwacji żywności ze względu na jej zdolność do tworzenia hermetycznej i odpornej na wilgoć bariery wokół żywności, która pomaga zapobiegać rozwojowi bakterii i innych mikroorganizmów.
Folia aluminiowa jest szczególnie przydatna do konserwowania żywności o wysokiej zawartości tłuszczu lub oleju, takiej jak mięso lub ser, ponieważ ogranicza jełczenie tych produktów w wyniku narażenia na działanie tlenu.
Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty spożywcze nadają się do konserwowania folią aluminiową. Pokarmy, które są kwaśne, bardzo słone lub mocno przyprawione, takie jak sos pomidorowy lub sok z cytryny, mogą reagować z aluminium i powodować jego rozkład, potencjalnie zanieczyszczając żywność.
Pojemniki na ciasto
Wybierając pudełko lub pojemnik na ciasto, należy wziąć pod uwagę wielkość ciasta i przeznaczenie. Różne rodzaje pudełek na wyroby cukiernicze mają cechy takie jak uchwyty lub okienka, które pozwalają na wygodny transport lub wyeksponowanie zawartości.
Opakowania spożywcze projektuje się głównie z myślą o zachowaniu świeżości i umożliwieniu transportu bez uszkodzenia np. zamkniętego w nich ciasta. Opakowania takie można podzielić na kilka najczęściej spotykanych typów:
Tekturowe pudełka na ciasto
Najpowszechniej występujące pojemniki do transportu ciast, które dodatkowo mają zazwyczaj uchwyty transportowe.
Plastikowe pojemniki na ciasto
Produkowane najczęściej z transparentnego plastiku, który dodatkowo umożliwia identyfikację lub prezentację zawartości. Zazwyczaj nieco droższe od pudeł kartonowych, jednak o wiele tralsze i po umyciu nadające się do wielokrotnego użycia.
Pudełka z okienkami
Hybryda kartonu z plastikiem, z którego wykonane jest okienko po bokach lub na górze pudełka. Pozwala dostrzec zawartość klientom i stanowi świetny sposób ekspozycji w witrynie.
Pojemniki na pojedynczą porcję
Niewielkie pojemniki przeznaczone do przechowania i transportu pojedynczej porcji ciasta lub innego produktu garmażeryjnego. Użyteczne zwłaszcza w kawiarenkach i cukierniach do obsługi klientów zamawiających “na wynos”.
Pojemniki na babebeczki
Specyficzne opakowanie przeznaczone do tego jednego rodzaju produktu. Występują w różnych rozmiarach mogących pomieścić od jednej do kilkunastu babeczek.